O Κυριάκος Μητσοτάκης και η ισχυρή εμπιστοσύνη των πολιτών

Ήταν αρχές καλοκαιριού του 2019 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητούσε από τον ελληνικό λαό να του δώσει εντολή να κυβερνήσει τη χώρα. Από τότε, την 7η Ιουλίου, δεν έχει περάσει ούτε χρόνος.

Και όμως είναι τόσο πυκνά τα γεγονότα, τόσο μεγάλες οι αλλαγές στην ζωή μας, που φαντάζει σαν να πέρασε καιρός.

 

Εκείνη την Κυριακή η κυβερνητική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη έλαβε την λαϊκή ψήφο και μέσω αυτής την νομιμοποίηση να μετεξελιχθεί σε κυβερνητική πολιτική.

Η Νέα Δημοκρατία έλαβε την εντολή να οδηγήσει τη χώρα σε μονοπάτια ανάπτυξης. Από τα πρώτα κιόλας βήματα και τα πρώτα δείγματα της κυβέρνησης φάνηκε ότι κάτι καλό συμβαίνει, ότι κάτι αλλάζει. Ένας άλλος αέρας φύσηξε στην ελληνική κοινωνία. Προγραμματισμός, προετοιμασία, μελέτη, υλοποίηση. Ένα τετράπτυχο που θεμελίωνε την επιτυχία με μια εμφανή αύρα σοβαρότητας.

Μέχρι που ο αστάθμητος παράγοντας έρχεται να δοκιμάσει ηγεσίες αλλά και λαούς. Έρχεται να αφήσει το στίγμα του πάνω σε μια χώρα ολόκληρη. Και έλαχε στην Ελλάδα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βρεθούν απέναντι σε μια διττή ασύμμετρη απειλή.

Την ανήθικη επίθεση που δεχθήκαμε από των εξ’ ανατολών γείτονά μας από τη μια και την πανδημία του κορωνοϊού που βιώνει ο πλανήτης ολόκληρος από την άλλη.

Σε αυτές τις καταστάσεις κλήθηκε να δοκιμαστεί η στόφα του ηγέτη και η φύση του λαού. Και έρχεται εκείνο το σημείο στην ιστορία που αφήνουν το στίγμα τους τόσο ο ηγέτης όσο και ο λαός. Ένας λαός που πέρασε πολλά τα προηγούμενα χρόνια, που δέχθηκε χαρακτηρισμούς άδικους και ταμπέλες που δεν του ταίριαζαν. Και είναι αυτός ο ίδιος λαός που αντιμετώπισε τα ουσιώδη και τα σοβαρά με πρωτοφανή πειθαρχία.

Απέδειξε σε ολόκληρο τον πλανήτη ότι διακατέχεται από αρχές και ιδεώδη με βαθιές ρίζες στην προστασία της οικογένειας, στον σεβασμό του συνανθρώπου και την πίστη για το κοινό καλό. Η Ελλάδα μας έγινε παράδειγμα προς μίμηση.

Και ένας ηγέτης που πορεύεται με υψηλά ιδανικά, με γνώμονα την προστασία της πατρίδας και του λαού του. Ένας ηγέτης που έβαλε μπροστά την ανθρώπινη ύπαρξη και το εθνικό συμφέρον.

Ένας ηγέτης που σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις κατάφερε να μετατρέψει τη λαϊκή νομιμοποίηση σε εμπιστοσύνη των Ελλήνων προς το πρόσωπό του.

Και αναμφισβήτητα αυτή η εμπιστοσύνη που σφυρηλατήθηκε μεταξύ λαού και Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά πολιτικά πράγματα.

Αυτές οι δυσκολίες, λειτούργησαν συνθετικά και έγιναν ευκαιρίες για να αποδείξουμε την αξία μας ως Έθνος, ενώ παράλληλα αποτέλεσαν το συμβόλαιο εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη, πολιτικής ηγεσίας και κράτους.

Ο Μητσοτάκης από την πλευρά του λαμβάνει παγκόσμια αναγνώριση και τοποθετεί πολύ ψηλά τον πήχη για το μέλλον.

Η στάση ευθύνης της κυβέρνησης από την αρχή, το κοινωνικό πρόσημο της δράσης της και η αναγνώριση των ελληνικών χειρισμών παγκοσμίως, καθιστούν τη χώρα μας έναν άξιο, υπεύθυνο και σοβαρό “παίχτη” στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια σκακιέρα.

Και είναι αυτονόητο πια ότι η Ελλάδα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο αλλά και το ίδιο ειδικό βάρος θα καταφέρει να επουλώσει γρήγορα τις πληγές που θα αφήσει πίσω της η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που βιώνουμε.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Lykavitos.gr στις 24 Απριλίου 2020 και μπορείτε να το διαβάσετε και εδώ.