Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα: «Η βία και η παρενόχληση δεν είναι ζήτημα κομματικής αντιπαράθεσης – αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για την Κυβέρνησή μας»

Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα: «Η βία και η παρενόχληση δεν είναι ζήτημα κομματικής αντιπαράθεσης – αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για την Κυβέρνησή μας»

Απάντηση της Υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Μαρίας – Αλεξάνδρας Κεφάλα σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Α΄ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ Παύλου Γερουλάνου σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση στον δημόσιο τομέα

Η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση με θέμα: «Αντιμετώπιση σεξουαλικής παρενόχλησης στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα» του βουλευτή Α΄ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ Παύλου Γερουλάνου υπογράμμισε  ότι  η σεξουαλική παρενόχληση και η βία, αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα που βιώνει η κοινωνία μας για το οποίο χρειάζονται συναινέσεις και συνέργειες, καθώς δεν υπάρχει καμία ανοχή είτε μιλάμε για τον ιδιωτικό είτε για τον δημόσιο τομέα.

«Για την Κυβέρνησή μας, αποτελούσε και αποτελεί υψηλή προτεραιότητα. Με δράσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες ελήφθησαν ήδη από την από την πρώτη θητεία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και με την ανωτατοποίηση της αρμοδιότητας σε επίπεδο Υφυπουργού, το νεοσύστατο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας  αποτυπώνει αυτή την κυβερνητική δέσμευση».

Η Υφυπουργός κ. Κεφάλα υπενθύμισε ότι η Ελλάδα με την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ήταν από τις πρώτες χώρες που έχει ήδη ενσωματώσει  τη σχετική Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, ενώ παράλληλα θεσπίστηκαν οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στις υποχρεώσεις των εργοδοτών σε σχέση με τη βία και την παρενόχληση στους χώρους εργασίας, βάσει του Νόμου 4808/2021.

Επίσης, θέσπισε για πρώτη φορά τον Σύμβουλο Ακεραιότητας για τον δημόσιο τομέα ο οποίος αποτελεί την ασπίδα κατά της παρενόχλησης και του εκφοβισμού, υποστηρίζοντας το θύμα το οποίο μπορεί να διστάζει ή να μην γνωρίζει  το νομικό πλαίσιο, παρέχοντας εξατομικευμένη συμβουλευτική συνδρομή.

Η Υφυπουργός κ. Κεφάλα αναφέρθηκε στη  θωράκιση των Συμβούλων Ακεραιότητας με την εκπαίδευση από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης  (ΕΚΔΔΑ), όπου έχουν υλοποιηθεί ήδη οκτώ (8) κύκλοι εκπαίδευσης και έχουν πιστοποιηθεί εκατόν σαράντα τρεις (143) Σύμβουλοι Ακεραιότητας, ενώ το επόμενο διάστημα ξεκινάει η λειτουργία του Μητρώου Συμβούλων Ακεραιότητας.

Επιπρόσθετα, η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας  αναφέρθηκε στη σύσταση  Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής, την «Επιθεώρηση Εργασίας» με Αυτοτελές Τμήμα, αρμόδιο για την παρακολούθηση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στην εργασία και παρέθεσε τα τελευταία στοιχεία, που αφορούν σχετικές καταγγελίες ανά την επικράτεια, το σύνολο των οποίων έχει διεκπεραιωθεί.

Η κ. Κεφάλα καταλήγοντας υπογράμμισε ότι το κοινό και ουσιαστικό μήνυμα της συζήτησης είναι η μηδενική ανοχή στο ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης και η ανάπτυξη συνεργειών.