Στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ισότητας της ΕΕ η Υφυπουργός κ. Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα σε συνεργασία Υπουργών της ΕΕ για τον συντονισμό δράσεων σε θέματα βίας κατά των γυναικών.
Στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ισότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετείχε η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα. Το άτυπο Συμβούλιο που διοργανώθηκε στην Παμπλόνα, στο πλαίσιο της Ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ επικεντρώθηκε στις τρέχουσες προκλήσεις για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Βασικά θέματα που συζητήθηκαν, ήταν η υποστήριξη των θυμάτων, η καταπολέμηση νέων μορφών βίας, η προσχώρηση της ΕΕ στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, καθώς και οι διεργασίες που είναι σε εξέλιξη για την υλοποίηση των διατάξεων της Σύμβασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η κα Κεφάλα στην πρώτη παρέμβασή της αναφέρθηκε στην πρόταση Οδηγίας της ΕΕ για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, τονίζοντας ότι: «Αυτή η Οδηγία θα είναι η πρώτη νομοθεσία, που θα εγκριθεί μετά την προσχώρηση της ΕΕ στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Η Οδηγία αποτελεί ορόσημο για τη δημιουργία μιας ΕΕ που σέβεται, προάγει και προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και προωθεί την ισότητα στην πράξη». Επιπλέον, η κα Κεφάλα υπογράμμισε ότι: «όλες οι χώρες οφείλουμε να συνεργαστούμε στενά μεταξύ μας, καθώς και με φορείς και οργανισμούς που διαθέτουν εμπειρία και τεχνογνωσία, προκειμένου να βάλουμε ένα τέλος στον κύκλο της βίας».
Σε επόμενη παρέμβασή της η Υφυπουργός εστίασε στις δράσεις του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο ολοκληρωμένο Δίκτυο Δομών που υπάρχει στη χώρα, με την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, τα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα, τους 20 Ξενώνες Φιλοξενίας, καθώς και στην εφαρμογή του panic button που έχει σώσει μέχρι στιγμής δεκάδες γυναίκες.
Παράλληλα, έδωσε έμφαση και στις νέες μορφές βίας που κάνουν την εμφάνισή τους, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κυβερνοβία κατά των κοριτσιών και γυναικών αυξάνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Συχνά βλέπουν το φως της δημοσιότητας περιστατικά εκδικητικής πορνογραφίας, καταγγελίες για προσβλητικά σχόλια και μηνύματα για κοινή χρήση προσωπικού περιεχομένου χωρίς συναίνεση. Οφείλουμε να κινητοποιηθούμε άμεσα και να ενώσουμε δυνάμεις για να προστατεύσουμε όλες τις γυναίκες. Γιατί καμία μορφή βίας δεν είναι ανεκτή». Σημειώνεται πως στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου, η κα Κεφάλα πραγματοποίησε σειρά διμερών συναντήσεων. Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με την Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης της Φινλανδίας κα Sanni-Grahn Laasonen, την Υφυπουργό Ισότητας Φύλων και Ίσων Ευκαιριών του Βελγίου κα Marie-Colline Eve Leroy και την Γενική Γραμματέα Παιδείας, Πολιτισμού και Επιστήμης της Ολλανδίας κα Marjan Hammersma, με τη διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) Carlien Scheele και με την πρόεδρο της Ομάδας Ανεξαρτήτων Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δράση Ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών (GREVIO) Μαρία-Ανδριανή Κωστοπούλου, με βασικό αντικείμενο την ανταλλαγή καλών πρακτικών που εφαρμόζονται για την ισότητα των φύλων και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.