Πανελλήνιες Εξετάσεις εν μέσω πανδημίας
Όλη η σχολική χρονιά για τους τελειόφοιτους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κινείται γύρω από τον άξονα των πανελληνίων εξετάσεων. Πρόκειται για το σημείο εκείνο που ολοκληρώνεται ένας κύκλος εκπαιδευτικός, ένας κύκλος ζωής, παιδικής και εφηβικής, την ίδια στιγμή που ανοίγει ένας άλλος. Αυτός της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, της εξειδίκευσης, της επαγγελματικής πορείας και εν τέλει, της …
ενήλικης ζωής.
Ένας κόσμος καινούριος γεμάτος προκλήσεις και ευκαιρίες. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι πανελλήνιες εξετάσεις δεν είναι μια απλή διαδικασία αλλά το επιστέγασμα προσπαθειών πολλών χρόνων και ακόμη περισσότερων ονείρων, για ένα μέλλον, όπως ο καθένας το έχει φανταστεί.
Οι πανελλήνιες εξετάσεις αποτελούσαν ανέκαθεν ένα από τα μεγαλύτερα προσωπικά στοιχήματα των υποψηφίων, για τα οποία δαπανούν ώρες μελέτης, προετοιμασίας, αγώνα και αγωνίας.
Το φετινό στοίχημα έχει μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Διεξάγεται εν μέσω πανδημίας. Μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης οι επιπτώσεις της οποίας αναπόφευκτα ακουμπούν και τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας. Οι περιορισμοί στην κίνηση των πολιτών, το κλείσιμο των σχολείων, η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, όλο το προηγούμενο διάστημα, προκάλεσαν συναισθήματα έντονα και μια νέα πραγματικότητα για όλους μας. Το αν, πως, πόσο και πόσοι μαθητές επηρεάστηκαν εν όψει πανελλαδικών δεν είναι εύκολο να απαντηθεί.
Το μόνο που με σιγουριά μπορούμε να πούμε είναι ότι η εμπειρία αυτή των πανελληνίων εξετάσεων είναι μοναδική και ξεχωριστή για όλους. Και όπως κάθε πολύτιμη εμπειρία θα πρέπει να αποκτηθεί χωρίς περιττό άγχος, ψύχραιμα και δημιουργικά. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι από τις διαχρονικές εκείνες διαδικασίες που, ανεξαρτήτου συστήματος διεξαγωγής, όσα χρόνια και αν περάσουν, όσο και αν αλλάξει η κοινωνία και τα γνωρίσματά της, διατηρούν την ίδια αίγλη και αναλλοίωτα όλα τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν μοναδική. Είναι μια μάχη από τις πολλές που θα δίνουμε στο διάβα μας. Είναι μια μάχη από αυτές που μένουν χαραγμένες στη μνήμη μας.
Το καρδιοχτύπι στα θρανία των εξεταστικών κέντρων δεν ξεχνιέται όσα χρόνια κι αν περάσουν.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του blog Epirusgate στις 15 Ιουνίου 2020 και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ: