Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα για γυναικεία επιχειρηματικότητα: Στόχος η εναρμόνιση της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής

Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα για γυναικεία επιχειρηματικότητα: Στόχος η εναρμόνιση της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής

Ένας από τους βασικούς στόχους του νεότευκτου υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας είναι η εναρμόνιση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, τόνισε η υφυπουργός Μαρία Κεφάλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου Δ. Πεφάνη, κατά τη διάρκεια του 2ου Διεθνούς Φόρουμ για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα, που διοργανώνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Γυναικών Επιχειρηματιών.

Η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, αναφέρθηκε στις κυβερνητικές προσπάθειες της προηγούμενης τετραετίας, να βγουν οι γυναίκες στην αγορά εργασίας χωρίς αυτό να αποτελεί τροχοπέδη για την οικογένειά τους και τη μητρότητα ενώ στάθηκε στο μέτρο της Άδειας Πατρότητας, που καθιέρωσε η κυβέρνηση, μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στο μοίρασμα των ευθυνών και στα δύο μέλη της οικογένειας και της ισότητας.

Επίσης, αναφέρθηκε στο πιλοτικό πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», που ξεκίνησε σε 62 δήμους και βρίσκει ανταπόκριση, ένα πρόγραμμα που έχει μπει στη δεύτερη φάση του, με το άνοιγμα της πλατφόρμας για αιτήσεις από γονείς που επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτό και που αποτελεί συμπληρωματική βοήθεια με τα voucher για την εγγραφή σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Υπενθύμισε δε την επέκταση του Ολοήμερου Σχολείου, που παρέχει σημαντική βοήθεια στους νέους γονείς.

Η κυρία Κεφάλα παραδέχθηκε ότι πρέπει να γίνει πολύ δουλειά ακόμη από την κυβέρνηση, προκειμένου να ενδυναμωθούν οι γυναίκες, να καλλιεργήσουν τις δεξιότητές τους για την αγορά εργασίας και να προχωρήσει και η ισότητα στις απολαβές, καθώς οι άνδρες, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αμείβονται περί το 15% καλύτερα από τις γυναίκες, αν και, όπως σημείωσε, στην Ελλάδα το χάσμα ανάμεσα στις αμοιβές είναι αρκετά μικρότερο.

Είπε ότι επιδιώκουμε την ισότητα επενδύοντας στην εκπαίδευση, στις ίσες εργασιακές ευκαιρίες, δίνοντας κίνητρα στις επιχειρήσεις για να προσλάβουν γυναίκες, αλλά εκτίμησε ότι το βασικότερο είναι η ευαισθητοποίηση και η αλλαγή της νοοτροπίας.

Τέλος, σε παρατήρηση του κ.Πεφάνη για την ανισότητα μεταξύ Αθήνας και περιφέρειας στο θέμα της γυναικείας απασχόλησης και των κινήτρων που δίνονται, η κυρία Κεφάλα είπε ότι, μετά το φαινόμενο της αστυφιλίας των προηγούμενων δεκαετιών, δίδονται κίνητρα για νέες θέσεις εργασίας, που θα κρατήσουν τους νέους στον τόπο τους, αλλά το σημαντικότερο είναι οι επιχειρηματικές επενδύσεις που γίνονται στην περιφέρεια, αλλά και η πτώση της ανεργίας στην χώρα μας κάτω από το 10%, έπειτα από 14 χρόνια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ