Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στην 60η Σύνοδο Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου.
Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, αποτελούμενη από τους βουλευτές κυρία Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα, ως επικεφαλής, και κ. Χρήστο Γιαννούλη, συμμετείχε στις εργασίες της 60ης Συνόδου Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (Κ.Σ. ΟΣΕΠ), που πραγματοποιήθηκαν στο Βελιγράδι, 6 έως 8 Δεκεμβρίου.
Οι εργασίες διεξήχθησαν σε κλίμα έντασης, λόγω αδυναμίας της ρωσικής αντιπροσωπείας να λάβει την απαραίτητη πλειοψηφία για τη διαπίστευση μελών της που οδήγησε σε αποχώρηση από τις εργασίες. Κεντρικό θέμα συζήτησης της Ολομέλειας ήταν, «Ο ρόλος των Κοινοβουλίων και της Διακοινοβουλευτικής Συνεργασίας στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».
Η κ. Κεφάλα στην τοποθέτησή της σημείωσε το μείζονα ρόλο που διαδραματίζουν τα Κοινοβούλια και η διακοινοβουλευτική συνεργασία στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, τονίζοντας ότι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, η υιοθέτηση διαφανών πολιτικών, η προώθηση καλών επιχειρηματικών πρακτικών και η διασφάλιση ενός καλά οργανωμένου θεσμικού πλαισίου, αποτελούν σημαντικούς τομείς στους οποίους τα εθνικά Κοινοβούλια καλούνται να αναλάβουν νομοθετικές πρωτοβουλίες, που θα οδηγήσουν σε αποτελεσματικές πολιτικές και σε στενότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών του ΟΣΕΠ, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Η συνεργασία αυτή γίνεται ακόμη πιο επιτακτική, στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, καθώς ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η κ. Κεφάλα υπογράμμισε ότι η εξωστρέφεια των επενδύσεων αποτελεί στρατηγικό στόχο της Κυβέρνησης τα τελευταία 3 χρόνια, έχοντας επικεντρωθεί σε στρατηγικές που δημιουργούν μια ισχυρή οικονομική προοπτική. Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλει η εισαγωγή του «Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας», για τα έτη 2021 και 2022, με στόχο την τόνωση των ξένων επενδύσεων μέσω της προώθησης της οικονομικής και εμπορικής θέσης της χώρας σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.
Για τον τομέα της γεωργίας στις χώρες μέλη ΟΣΕΠ μετά την πανδημία, αφού αναφέρθηκε στην επισιτιστική και ενεργειακή κρίση που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με αποτέλεσμα την αύξηση τιμών στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων, υπογράμμισε πως η Ελλάδα κατάφερε να διατηρήσει με επιτυχία τη διαδικασία της αγροτικής παραγωγής ενεργή και την εφοδιαστική αλυσίδα αγροτοδιατροφής σε ομαλή λειτουργία. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας του πρωτογενούς τομέα, η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της αξίας των εγχώριων αγροτικών προϊόντων, η προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και η ενίσχυση του κοινωνικού ιστού στις αγροτικές περιοχές, αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την περίοδο 2023-2027, ο σχεδιασμός του οποίου έχει ήδη ολοκληρωθεί.