10+1 Αλήθειες για την βία κατά των Γυναικών

10+1 Αλήθειες για την βία κατά των Γυναικών

Η κυβέρνηση δημιουργεί με θεσμικές πρωτοβουλίες ένα ολοκληρωμένο πλέγμα πρόληψης, αντιμετώπισης και καταπολέμησης της βίας. Διαμορφώνει ένα οργανωμένο σύστημα με διττό στόχο: την προστασία των θυμάτων και την σκληρότερη τιμωρία των ενόχων. Κάνει σημαντικά βήματα για να νιώθουν οι γυναίκες δυνατές και να ζουν σε ένα περιβάλλον ασφαλές, απαλλαγμένο από το φόβο, τη βία  και τις διακρίσεις. Στόχος μας είναι καμιά κακοποιημένη πράξη να μην μένει στο σκοτάδι, να μην μένει ατιμώρητη. Ανοίγουμε τα στόματα. Οι δράστες βρίσκουν απέναντί τους την Αστυνομία και τι Δικαιοσύνη. Λογοδοτούν και τιμωρούνται. Ας δούμε 10+1 αλήθειες για την βία κατά των γυναικών:

1η: Η βία κατά των γυναικών δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Φαινόμενα βίας υπήρχαν πάντα. Απλά τώρα αυξήθηκαν οι καταγγελίες αυτών των φαινομένων. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας από το 2010 συνέβαιναν 13-15 εγκλήματα ετησίως με θύματα γυναίκες.  

2η: Η κυβέρνηση της Ν.Δ. βοήθησε στο να ανοίξουν στόματα. Πριν από ένα χρόνο ξεκίνησε το κίνημα ΜeToo στην χώρα μας, γιατί βρήκε τις κατάλληλες πολιτικοκοινωνικές συνθήκες μετά από εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την βία κατά των γυναικών από την κυβέρνηση και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον του ίδιου του πρωθυπουργού.

3η: Η βία δεν έχει ταξικούς περιορισμούς. Η βία υπάρχει παντού. Δεν κάνει διακρίσεις. Μάλιστα, ένα μεγάλο ποσοστό των θυμάτων είναι ανώτερης και ανώτατης μόρφωσης.

4η: Η πολιτεία παρέχει δομές στήριξης για τις γυναίκες-θύματα. Σαράντα τρία συμβουλευτικά κέντρα και 19 ξενώνες φιλοξενίας υπάρχουν στην χώρα για γυναίκες-θύματα βίας και τα ανήλικα παιδιά τους, όπου τους προσφέρουν κοινωνική, νομική και ψυχολογική στήριξη.

5η: Η πολιτεία στηρίζει την επανένταξη των θυμάτων. Σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ βοηθάμε αυτές τις γυναίκες να σταθούν στα πόδια τους, να βρουν δουλειά, να νιώσουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν.

6η: Αφορά ανθρώπινα δικαιώματα. Θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα δεν αμφισβητούνται. Αν και το συντριπτικό ποσοστό (>90%) αφορά σε γυναίκες, ωστόσο δεν είναι πόλεμος των φύλων, γι’ αυτό χρειαζόμαστε και τους άντρες μαζί μας για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

7η: Το σχολείο παίζει ρόλο στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υλοποιεί πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής και εισάγει μάθημα για την ισότητα των φύλων στα σχολεία.

8η: Αυστηροποίηση των ποινών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

 • Η κυβέρνηση άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας/
 • Αυστηροποίησε τις ποινές για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας και κατά της γενετήσιας ελευθερίας.
 • Αυστηροποίησε ποινές για αδικήματα όπως ο ομαδικός βιασμός, η θανατηφόρος ληστεία, η ανθρωποκτονία που τιμωρούνται αυστηρά με ισόβια κάθειρξη.
 • Αστυνομικοί εκπαιδεύονται για καλύτερη αντιμετώπιση των περιστατικών βίας.
 • Το υπουργείο αθλητισμού υλοποιεί δράσεις κατά της σεξουαλικής βίας
 • Κυρώθηκε η Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της κακοποίησης στον αθλητισμό
 • Δημιουργήθηκε αυτοτελές τμήμα στο ΣΕΠΕ για την παρακολούθηση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στην εργασία.

9η: Ολιστικό πλάνο από το υπουργείο. Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025. Η πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών αποτελεί τον πρώτο άξονα προτεραιότητας, ο οποίος βασίζεται στις αρχές και τις κατευθύνσεις της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και περιλαμβάνει μέτρα για την προστασία των γυναικών από την άσκηση κάθε μορφής βίας, την επιμόρφωση και κατάρτιση των στελεχών των αρμόδιων Αρχών, αλλά και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού. Το σχέδιο βασίζεται σε 4 άξονες:

 • Πρόληψη του φαινομένου.
 • Προστασία και υποστήριξη των θυμάτων.
 • Ποινική δίωξη παραβατών.
 • Πολιτικές συνεκτικές και ολοκληρωμένες

10η: Δεν είναι κομματικό ζήτημα. Είναι ένα φαινόμενο που υπερβαίνει κόμματα, χρώματα, μόρφωση φυλή, ηλικία. Αφορά ολόκληρη την κοινωνία.

11η: Η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ περισσεύει. Η κυβέρνηση δείχνει την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της βίας, ένα σύνθετο ζήτημα. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ είπε «όχι» και καταψήφισε. Δεν στήριξε την αυστηρότερη τιμωρία των ενόχων. Ο ΣΥΡΙΖΑ καθημερινά αποκαλύπτεται.