Συνέντευξη στην Καθημερινή με τίτλο: Τρείς Υφυπουργοί ανοίγουν στην “Κ” τον μπλέ φάκελο

Συνέντευξη στην Καθημερινή με τίτλο: Τρείς Υφυπουργοί ανοίγουν στην “Κ” τον μπλέ φάκελο

Μαρία Κεφάλα, υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Η Μαρία Κεφάλα είναι η ηλικιακά νεότερη γυναίκα της κυβέρνησης – δεν έχει πατήσει καν τα 40. Η Γιαννιώτισσα παιδίατρος κοιτάει από τον 5ο όροφο, όπου βρίσκεται το γραφείο της, την πλατεία Κλαυθμώνος και σχολιάζει ότι σιγά σιγά όλα μπαίνουν στις ράγες, καθώς το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας είναι νεοσύστατο και η θέση που ανέλαβε -αυτή της υφυπουργού- δεν υπήρχε καν μέχρι πριν τις εκλογές.

Αναζητώντας την στο σύμπλεγμα των διαδρόμων του εμβληματικού κτιρίου επί της Κοραή, το οποίο μοιράζονται διάφορα υπουργεία, δυσκολευτήκαμε να την εντοπίσουμε καθώς ουδείς είχε απάντηση στο «πού βρίσκεται το γραφείο της υφυπουργού;». Οντως, το κομμάτι που αναλογεί στο νεοσύστατο υπουργείο μοιάζει απολύτως καινούργιο. Νέα και στον χώρο η κ. Κεφάλα μας υποδέχεται με ένα πλατύ χαμόγελο και μας κερνάει νερό, καθώς ήδη ο υδράργυρος έχει πάρει την ανιούσα.

«Εχει ενδιαφέρον το υπουργείο από μόνο του, ως αντικείμενο», τονίζει και συμπληρώνει ότι «είναι μεγάλη τιμή να αναλαμβάνω από τον πρωθυπουργό ένα τέτοιο χαρτοφυλάκιο – θεωρώ ότι είναι κρίσιμο υπουργείο».

«Ηταν σημαντική η ίδρυσή του, ένα υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, το οποίο είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο Κυριακός Μητσοτάκης και μετά τις εκλογές έγινε πράξη. Ξεκινάμε από το μηδέν να χτίσουμε κάτι πολύ δυνατό, ένα υπουργείο με ένα χαρτοφυλάκιο που αγγίζει την κάθε οικογένεια, ευάλωτες ομάδες, κάθε πολίτη. Είναι σημαντική η δουλειά με την υπουργό Σοφία Ζαχαράκη να κάνουμε κάτι καλό, από την αρχή – να είναι γρήγορα αποδοτικό και αποτελεσματικό για την ελληνική κοινωνία».

Ξεκινάμε από το μηδέν να χτίσουμε κάτι πολύ δυνατό, ένα υπουργείο με ένα χαρτοφυλάκιο που αγγίζει την κάθε οικογένεια

Στις δικές της αρμοδιότητες είναι η ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, «το υπουργείο έχει την κοινωνική συνοχή και το δημογραφικό, ασχολούμαστε με ευάλωτες ομάδες, με τα άτομα με αναπηρία, με προστασία του παιδιού, με τα προνοιακά επιδόματα, έχουμε να κάνουμε την αναμόρφωση του ΟΠΕΚΑ, την ψηφιοποίηση του, πολύ σημαντικά ζητήματα, που αφορούν κυρίως ευάλωτους συμπολίτες μας».

Μιλάμε για το δημογραφικό: «Θα είναι από τους βασικούς πυλώνες – είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί ολόκληρη την Ευρώπη, σίγουρα οι πολιτικές που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος δεν γίνονται με ένα νόμο κι ένα άρθρο, ούτε καν με ένα νομοσχέδιο. Είναι πολύ περισσότερα: Πρέπει να ενισχύσουμε το εισόδημα των οικογενειών, την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Να βοηθήσουμε τα νέα ζευγάρια στην καθημερινότητά τους, για παράδειγμα με παραπάνω 50.000 θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς στηρίζεις ένα νέο ζευγάρι που έχει ένα μωρό και δεν έχει βοήθεια από γονείς ή κάποιον άλλον. Ολα αυτά είναι μικρά μέτρα, που δημιουργούν, όμως, ένα καλύτερο περιβάλλον για να αποφασίσει ένας νέος να κάνει οικογένεια».

Η κ. Κεφάλα συνεχίζει να αναπτύσσει έναν οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση του δημογραφικού: «Η στεγαστική πολιτική είναι ακόμα ένα παράδειγμα, να βοηθήσουμε τους νέους να έχουν δικό τους σπίτι με χαμηλότοκα δάνεια. Το πρόγραμμα “Σπίτι Μου”, για παράδειγμα, με διπλάσιο προϋπολογισμό πια, είναι ένα σημαντικό πρότζεκτ στο οποίο θα πρέπει να βοηθήσουμε νέους ανθρώπους, νέα ζευγάρια, να βρουν το σπίτι τους. Θα μπορούν περισσότεροι νέοι να είναι δικαιούχοι σε αυτό το πρόγραμμα».

Ρωτάμε την υφυπουργό για το πώς βιώνει αυτή την ευκαιρία: «Μου αρέσουν οι προκλήσεις. Μπήκα στην πολιτική πολύ μικρή και με τίμησαν οι συμπολίτες μου στα Γιάννενα. Σε ηλικία 33 ετών εκλέχθηκα για πρώτη φορά – είναι η δεύτερη θητεία μου τώρα, με 60% αύξηση ψήφων σε σχέση με την πρώτη φορά, ήταν μια ικανοποίηση για τη δουλειά που έκανα τα προηγούμενα χρόνια», λέει και σημειώνει ότι την κάλεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός για να την ενημερώσει ότι αναλαμβάνει υφυπουργός στο νεοσύστατο υπουργείο.

Το περιμένατε; «Το ήθελα! Προσπάθησα να είμαι χρήσιμη για τον τόπο μου, να είμαι δίπλα στους συμπολίτες μου, οπότε νομίζω ότι μου ανταπέδωσαν στην κάλπη αυτό ακριβώς και βέβαια η τιμή συνεχίστηκε με την εμπιστοσύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη, να μου αναθέσει ένα τέτοιο χαρτοφυλάκιο σε ένα υπουργείο που είναι κοντά στα δικά μου βιώματα, στην επιστήμη μου -είμαι παιδίατρος-, σε ένα υπουργείο που έχει ένα φιλόδοξο έργο και διεκδικεί ένα φιλόδοξο αποτέλεσμα. Μου αρέσουν οι προκλήσεις και θα πάμε καλά».

«Στόχος της κυβέρνησης -και του υπουργείου μας ειδικά- είναι κανείς να μην μείνει πίσω και οι πολιτικές που θα ασκούνται από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θα γίνονται με γνώμονα το ότι κανείς δεν θα μένει στο περιθώριο, κανείς δεν θα μείνει πίσω και δεν θα είναι μόνος».

Διακοπές θα πάτε;

«Οχι… ούτε πέρυσι πήγα. Είναι καινούργιο υπουργείο, μέχρι να στηθεί, να οργανωθεί και να βρούμε το ρυθμό μας. Έχουμε πολλή δουλειά».

https://www.kathimerini.gr/politics/562519423/treis-yfypoyrgoi-anoigoyn-stin-k-to-mple-vivlio/?fbclid=IwAR2oLDVxVav0R-R7ppD-v4jRI1Xc_wAuPFyNGETaIE33TtfzVuanOsxBEZk

https://www.kathimerini.gr/politics/562519423/treis-yfypoyrgoi-anoigoyn-stin-k-to-mple-vivlio/?fbclid=IwAR2oLDVxVav0R-R7ppD-v4jRI1Xc_wAuPFyNGETaIE33TtfzVuanOsxBEZk