Παρουσία της Υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας τα Εγκαίνια για το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Άρτας – Ένα Σχολείο κόσμημα για όλη την Ήπειρο

Παρουσία της Υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας τα Εγκαίνια για το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Άρτας – Ένα Σχολείο κόσμημα για όλη την Ήπειρο

Συμβολικής σημασίας η παρουσία της Υφυπουργού κας Μαρίας-Αλεξάνδρα Κεφάλα στα εγκαίνια.

Χρ. Τσιρογιάννης: «Τα σημερινά εγκαίνια συμβολίζουν την πίστη της δημοτικής μας αρχής για ένα κοινωνικό συμβόλαιο με τα παιδιά, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και όλους όσους υπηρετούν την προσπάθεια για ισότιμη πρόσβαση».

«Το έργο έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά και το μυαλό μου. Είναι ένα έργο σταθμός για όλο το Νομό, για κάθε γονιό μας που πιστεύει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν μαθητές πρώτης και δεύτερης κατηγορίας και τελικά είναι ένα έργο σταθμός για κάθε συμπολίτη μας που αισθάνεται περήφανος για το επίπεδο υπηρεσιών της Άρτας».

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Άρτας στο Γλυκόριζο Άρτας σήμερα το πρωί, όπου τα παιδιά ξέσπασαν σε χειροκροτήματα από τον ενθουσιασμό τους και γέμισαν με χαμόγελα το προαύλιο χώρο των σχολείων.

Τα εγκαίνια τέλεσαν ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης και η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα, ενώ τον αγιασμό τέλεσε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος. Στην τελετή του εγκαινίων παρευρέθηκε ο Βουλευτής ΝΔ Άρτας Γιώργος Στύλιος, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Δημήτρης Σφήκας, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Σωτήρης Χρηστούλης, ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου Παντελής Κωλέτσος, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, η Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου Μαρίνα Μπέσση, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας Κλεοπάτρα Βασιλείου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Άρτας Βασίλης Λαγός, η Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας Ελευθερία Φακίτσα, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Αρταίων Εύη Βασιλάκη, η Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών Σοφία Γρύλλια, Σύμβουλοι Εκπαίδευσης, Διευθυντές Δημοτικών και Νηπιαγωγείων, μαθητές, γονείς και κάτοικοι του Γλυκορίζου.

Στη συνέχεια, περιηγήθηκαν στο Ειδικό Σχολείο, διαπιστώνοντας τον άρτιο σχεδιασμό του κτιρίου, τους πολλούς και εξειδικευμένους χώρους που διαθέτει. Ο Δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης κατά τον σύντομο χαιρετισμό του δήλωσε: «Η χαρά μου είναι μεγάλη γιατί αυτές οι σχολικές μονάδες έρχονται να καλύψουν ένα κενό όχι μόνο στον Δήμο Άρτας, αλλά σ’ ολόκληρο το Νομό μας. Παρά τις δημοσιονομικές και γραφειοκρατικές δυσκολίες που προέκυψαν, καταβάλλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο.

Είναι το επιστέγασμα μιας αποφασιστικής προσπάθειας που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια, σε συνεργασία με την γονεϊκή και εκπαιδευτική κοινότητα, ώστε να προσφέρουμε σε όλους τους μαθητές ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευσή τους. Οι προσπάθειες μας είχαν στόχο να ανατραπούν βαθμιαία οι ανισότητες και να εξασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στην εκπαίδευση».

Αναφερόμενος στις προδιαγραφές του σχολείου τόνισε: «Είναι σχολικές μονάδες που πληρούν όλες τις προδιαγραφές. Βρισκόμαστε σε έναν χώρο πλήρως λειτουργικό και προσαρμοσμένο στις ανάγκες των παιδιών που φιλοξενεί. Το σχολείο αυτό, αποτελεί, πραγματικά, πρότυπο για τη δημιουργία των επόμενων σχολείων. Διαθέτει έναν εξαιρετικό σχεδιασμό και μια φιλοσοφία επικεντρωμένη στη λειτουργικότητα των χώρων. Η λειτουργία του υπερσύγχρονου κτιρίου, μέσω των δυνατοτήτων που παρέχει, θα συμβάλλει στη βελτίωση της εκπαίδευσης των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που χρήζουν ανάγκης φοίτησης σε ειδικό πλαίσιο εκπαίδευσης».

Χρ. Τσιρογιάννης«Δώσαμε αγώνα, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τις υπηρεσίες μας, ώστε να παραδώσουμε στα παιδιά ένα σχολείο που να αξίζει στα όνειρά τους».

Ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Χρήστος Τσιρογιάννης δεν έκρυψε την συγκίνηση του αναφέροντας: «Επιτρέψετέ μου να πω, ότι αυτό το έργο έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά και το μυαλό μου. Είναι ένα έργο σταθμός, ένα σχολείο κόσμημα για όλη την Ήπειρο, για κάθε γονιό μας που πιστεύει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν μαθητές πρώτης και δεύτερης κατηγορίας και τελικά είναι ένα έργο σταθμός για κάθε συμπολίτη μας που αισθάνεται περήφανος για το επίπεδο υπηρεσιών της Άρτας. Τα σημερινά εγκαίνια συμβολίζουν την πίστη της δημοτικής μας αρχής για ένα κοινωνικό συμβόλαιο με τα παιδιά, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και όλους όσους υπηρετούν την προσπάθεια για ισότιμη πρόσβαση. Πιστεύω πως και η παρουσία της Υφυπουργού, υπογραμμίζει αυτή τη διάσταση με το καλύτερο τρόπο».

Τέλος από την πλευρά της η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα πρόσθεσε: «Κάθε σχολείο που γίνεται είναι σημαντικό για την κοινωνία, είναι σημαντικό για την πολιτεία είναι σημαντικό για τις επόμενες γενιές όταν δε πρόκειται για ειδικό σχολείο και για άτομα με αναπηρία, το μήνυμα είναι ακόμα πιο ξεχωριστό και αυτό σηματοδοτηθεί και η δική μου παρουσία εδώ μεταφέροντας και της ευχές της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Σοφίας Ζαχαράκη. Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στον κ. Τσιρογιάννη που κατάφερε να ολοκληρώσει ένα τόσο μεγάλο και σπουδαίο έργο με εκπληκτικές εγκαταστάσεις. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτές τις υποδομές και ιδιαίτερα, όταν πρόκειται για την ενδυνάμωση και την στήριξη των ατόμων με αναπηρία».