Συνέντευξη στο LastPoint: Η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι μία σοβαρή χώρα στη διαχείριση των κρίσεων

Συνέντευξη για λογαριασμό του LastPoint.gr,  σε ερωτήματα του Γιώργου Τσουμάνη.

1) Ποια είναι η Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα; Που μεγαλώσατε, ποιες είναι οι σπουδές σας;

Αφού σας ευχαριστήσω για την σημερινή μας συζήτηση, να συστηθώ λοιπόν. Είμαι νεοεκλεγείσα βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας από την 7η Ιουλίου 2019. Κατάγομαι από τα Ιωάννινα όπου μεγάλωσα και σπούδασα και είμαι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ειδικότητα στην Παιδιατρική.

2) Ήταν η πολιτική όνειρο σας ή ήταν κάτι που ήρθε αργότερα;

Από πολύ νωρίς, από το σχολείο ακόμη, παρακολουθούσα την πολιτική σκηνή, κεντρική και τοπική και σκεφτόμουν πως μπορώ να δώσω λύσεις στα προβλήματα που προέκυπταν. Όνειρό μου ήταν να βοηθήσω τον τόπο μου.
Έτσι η πολιτική μπήκε από νωρίς στην καθημερινότητα μου, και μεγαλώνοντας εξελίχθηκε σε τρόπο ζωής με σκέψεις, οράματα και στόχους. Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση του κάθε πολίτη να συμμετέχει στα κοινά.

3) Ανήκετε στην γενιά των νέων βουλευτών, τι διαφορετικό έχει να προσφέρει η δική σας γενιά από τους παλαιότερους;

Δεν είμαι από αυτούς που αφορίζουν το παλιό. Ούτε πιστεύω ότι το νέο είναι θέμα ηλικιακό. Πιστεύω στο πάντρεμα του παλιού, έμπειρου και σοφού με την φρεσκάδα και το μεράκι του νέου. Αλλά κυρίως, πιστεύω στην αγάπη που έχει ο καθένας για τον τόπο του και στην θέλησή του να προσφέρει σ’ αυτόν.

4) Σαν ιατρός αλλά και σαν βουλευτής πως βλέπετε την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα μας;

Αναμφίβολα βιώνουμε μια πρωτοφανή κατάσταση, μια πανδημία, στην οποία καλούμαστε όλοι μας να επιδείξουμε ατομική ευθύνη και να έχουμε εμπιστοσύνη στους ειδικούς. Αγωνιώ να μην αφήσει στο πέρασμά του απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Οι άλλες απώλειες (οικονομικές) αντικαθίστανται πιο εύκολα αν δεν υπάρχει ο πόνος της ανθρώπινης απώλειας. Η Ελλάδα, όλο αυτό το διάστημα, απέδειξε ότι είναι μία σοβαρή χώρα στη διαχείριση των κρίσεων και αυτό μας καθιστά όλους αισιόδοξους.

5) Μία ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά. Πιστεύετε θα χρειαστεί να πάμε στην Χάγη ή όχι;

Αισθάνομαι την ασφάλεια των ενεργειών της Ελληνικής κυβέρνησης και των κινήσεων της ελληνικής διπλωματίας που αποδεδειγμένα μέχρι σήμερα μας κάνουν όλους τους Έλληνες υπερήφανους. Διαχρονικά η θέση της Ελλάδος είναι ο διάλογος και σε αυτό εμμένουμε. Αν μέσα από τον διάλογο δεν βρεθεί λύση, υπάρχει η δυνατότητα της Χάγης.

6) Βλέπουμε όλοι τον αγώνα που δίνετε για τον Νομό Ιωαννίνων. Πιστεύετε ο Νομός μας βρίσκεται στην θέση που του αξίζει;

Μετρώ 15 μήνες στο Βουλευτικό Αξίωμα και νοιώθω κάθε μέρα να έχω μπροστά μου πολλές προκλήσεις. Η προσφορά σου στον τόπο ξέρετε, δεν μετριέται στο ζύγι, αλλά στις καθημερινές προσπάθειες. Ο Νομός Ιωαννίνων και η Ήπειρος ολόκληρη, με τις προσπάθειες όλων μας ευελπιστώ να βρεθούν στη θέση που τους αξίζει και αυτό αποτελεί σε κάθε περίπτωση και προσωπικό μου στοίχημα.

7) Περισσότερο από έναν χρόνο βρίσκεστε στα έδρανα του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Σίγουρα θα έχετε ζήσει και όμορφες και άσχημες στιγμές. Θα θέλατε να μας περιγράψετε δύο διαφορετικές;

Σίγουρα η πιο ξεχωριστή στιγμή ήταν της ορκωμοσίας. Μετά από έναν όμορφο προεκλογικό αγώνα -τον πρώτο για μένα- και έχοντας επιλεγεί με την εμπιστοσύνη τον Γιαννιωτών να τους εκπροσωπήσω, είναι μοναδικό το συναίσθημα να στέκεσαι στα έδρανα της Βουλής , με το άγχος του πρωτάρη από τη μία και με μια ανυπομονησία και αγωνία να βοηθήσεις τον τόπο σου από την άλλη.

Άσχημη στιγμή ήταν όταν κάποιος συνάδελφος, βουλευτής της αντιπολίτευσης, έκανε απρεπή χειρονομία μέσα στο ναό της Δημοκρατίας. Ήταν μια στιγμή που με στενοχώρησε.

8) Είναι εύκολο για μια γυναίκα να ασχολείται με την πολιτική;

Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, όταν είσαι αφοσιωμένος στον στόχο σου, είτε αυτό είναι πολιτική, είτε εργασία, είτε οικογένεια, τότε το φύλο δεν έχει μεγάλη σημασία. Σίγουρα στα τόσα χρόνια ενασχόλησης μου με την πολιτική υπήρξαν δυσκολίες, είχα όμως πολύ αγάπη για αυτό, για να με πτοήσουν.

9) Τέλος εσείς σαν Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα πως βιώνετε την πανδημία και πως βιώσατε την δύσκολη αλλά απαραίτητη καραντίνα;

Όπως εσείς, όπως οι φίλοι και γνωστοί, όπως όλοι. Στην αρχή με το σοκ που σου δημιουργούν τέτοιου είδους πρωτόγνωρες καταστάσεις. Με αγωνία σίγουρα. Με την ελπίδα να τελειώσει γρήγορα. Με πολύ προσοχή και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Και επειδή η πανδημία δεν έχει τελειώσει θέλω να κάνω έκκληση για πιστή εφαρμογή των μέτρων από όλους μας. Κύριο μέλημά μας η προστασία της δημόσιας υγείας. Γιατί, πολύ απλά, η ανθρώπινη ζωή δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά.

Μπορείτε να διαβάσετε την συνέντευξη στο LastPoint.gr εδώ.